29 Μαΐ 2017

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ - Δ΄ΤΑΞΗ


Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη έλαβε το όνομα της από τον Ελευθήρα, έναν από τους Κουρήτες που προστάτευαν το νήπιο Δία κρούοντας τις χάλκινες ασπίδες τους για να μην ακούσει το κλάμα του ο πατέρας Κρόνος και τον φάει.

Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης – σύμφωνα με τα σημερινά ανασκαφικά δεδομένα – μια πόλη πρωτεύουσα των γεωμετρικών - αρχαϊκών χρόνων, δηλαδή της εποχής της διάδοσης και καταγραφής των ομηρικών επών. Κόβει νομίσματα τον 4ο αι. π.Χ. Τον 3ο αι. π.Χ. η Ελεύθερνα πολεμούσε εναντίον των Ροδίων και των συμμάχων τους Κνωσίων.

Όταν το 220 π.Χ. οι κρητικές πόλεις πολεμούσαν μεταξύ τους η Ελεύθερνα στάθηκε στο πλευρό της Κνωσού. Με πολιορκία όμως των αντιπάλων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει αυτή τη συμμαχία. Το 68 π.Χ. όταν ο  Ρωμαίος στρατηγός Μέτελλος επιτέθηκε στην Ελεύθερνα, η πόλη κατόρθωσε να αντισταθεί για αρκετόν καιρό στην πολιορκία των Ρωμαίων, λόγω του οχυρού της θέσης της, αλλά τελικά κυριεύτηκε μετά από προδοσία.

















Σκέψεις των παιδιών της Δ΄τάξης μετά την επίσκεψή τους στο μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας:





  • "Mε εντυπωσίασε όταν είδαμε την αρχαία ασπίδα με το λιοντάρι. Υπέροχο!"
  • "Μακάρι να ξαναπάμε και να καθίσουμε πιο πολλή ώρα."
  • "Μια κυρία που ήταν αρχαιολόγος μας ξενάγησε. Μου άρεσε πολύ!"
  • " Εντυπωσιάστηκα με την κόρη της Ελεύθερνας που την σύγκριναν με μια άλλη στο Παρίσι και κατάλαβαν ότι είναι δίδυμες!"

Δ΄ τάξη, 2016 - 17
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:          
Ν. Π.Μαρία - Ελένη Αγγελάκη
Βασιλική Σπετσιωτάκη


ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ